מי מאיתנו לא נקלע לקשיים לאחר משבר הקורונה? משבר הקורונה הביא לקדמת המסך את הצורך הקיים בחסכונות לימים אפורים. אך גם לפני 2020 אנשים בכל העולם המערבי ידעו שחסכון באמצעות קופת גמל הוא הדבר הנכון להם. במאמר זה נסביר מהי קופת גמל, מדוע כדאי לפתוח קופה כזו ומה היתרונות שלה. נוסף על כך, נסביר את סוגי המסלולים השונים שחברות השקעות מציעות לאנשים הבוחרים לחסוך את כספם בקופת גמל. אז בין אם אתם מעוניינים לחסוך ליום אפור, לשנות הפנסיה שלכם או לילדיכם, בואו נתחיל ונבנה עתיד ורוד יותר.
מהי קופת גמל?
קופת גמל היא צורת חיסכון פופולרית שבה ניתן להשקיע סכומים שונים במגוון מסלולי השקעה ברמות סיכון שונות. בין המוצרים השונים של קופות גמל ניתן למנות קרנות השתלמות, קופת גמל לתגמולים, קרן פיצויים, קצבה ועוד. המשקיעים בקופת הגמל נקראים עמיתים והם יכולים לפתוח חיסכון גם בתור שכירים וגם בתור עצמאיים. סכומי החיסכון משתנים בהתאם להשקעות הנעשות בשם העמיתים על ידי מנהלי התיקים בחברות השונות. בכל חברה תעריפי דמי ניהול שונים ואפיקי השקעות התואמות למומחיותן. עמיתים רשאים לעבור בין מסלולים לפי ראות עיניהם, ואף להעביר את הקרנות שלהם לחברה מנהלת אחרת.
הצורך לחסוך לימים פחות טובים נמצא במודעות של כולנו, אך לאחר שהכתה הקורונה בעולמנו צורך זה הפך לברור יותר. משבר הקורונה פקח את עיניהם של רבים וחידד את ההבנה שחיינו שבריריים ושהשגרה שלנו עלולה להיפגע בכל רגע. מיליוני אנשים ברחבי העולם נפגעו מהקורונה וחוו על בשרם את חוסר היציבות התעסוקתית. לכן, חשוב ביותר לדאוג לעצמינו לחסכונות שיניבו רווחים במהלך הזמן ויעזרו להציל אותנו מחרפת רעב במקרה של משבר עולמי נוסף.
מה היתרונות של קופות גמל?
- גמישות: אחד היתרונות הבולטים ביותר של קופות גמל להשקעה הוא גמישות. קופות אלה מאפשרות גמישות רבה בסכומי ההפקדה ובסוגיה. תוכלו להפקיד סכום באופן חד פעמי או הפקדה חודשית, לשיקולכם. בנוסף, אם אתם נכנסים לתקופה קשה מבחינה כלכלית תוכלו להוריד את סכום ההפקדה או להפסיק את ההפקדה לחלוטין.
- משיכה בכל עת: תוכלו למשוך את הכספים שנחסכו בכל עת, בהתאם לנקודות יציאה שנבחרו במעמד פתיחת הקופה.
- הטבות לאחר גיל 60: מגיל 60 ומעלה תוכלו למשוך את הכספים שצברתם כקצבה חודשית ללא הצורך לשלם מס רווחי הון.
- מסלולי השקעה: תוכלו לבחור את המסלול המתאים לכם מבין מגוון מסלולי ההשקעה השונים שיפורטו בהמשך.
מסלולי השקעה
קיימים מסלולי השקעה שונים והמעבר ביניהם הוא פשוט, מהיר ובדרך כלל נטול קנסות.
- מסלול כללי: המסלול הכללי הוא בדרך כלל מסלול ברירת המחדל להצטרפות לקופת גמל והוא הפופולרי ביותר. מדובר במסלול שמכיל בצורה מאוזנת את כל אפיקי ההשקעה: מניות, אגרות חוב, מזומן ושווה מזומן והשקעות אחרות כדוגמת נדל"ן.
- מסלול פסיבי: מסלולים פסיביים מכילים מדדים מחקים, כלומר, מדדים שעוקבים אחרי המדדים המובילים בבורסת ניו יורק ובארץ. מסלול זה מיועד לחוסכים זהירים יותר המודאגים מהיכולת של מנהלי ההשקעות לחקות את המדדים באופן נכון.
- מסלול לטווח קצר: מסלול זה מיועד לחוסכים המנסים להימנע מהפסדים הולכים וגוברים בשוק, אך עדיין לא מעוניינים למשוך את כספיהם. בשלב שהחוסכים מרגישים בטוחים לחזור לשוק הם יכולים לשנות לאחד מהמסלולים האחרים. מדובר בהשקעה זמנית בנגזרים, קרנות נאמנות או קרנות השקעה.
- מסלול הלכה: במסלול זה החיסכון יהיה כפוף לחוקי ההלכה היהודית בלבד וההשקעות בקופה ייעשו בהלימה אחת להלכה.
- מסלול שריעה: מסלול הדומה למסלול ההלכה, רק בכפיפות לחוקי השריעה האסלאמיים.
לסיכום
במאמר זה דיברנו על קופת גמל והסברנו מהי ומה יתרונותיה. נוסף לחשיבות חיסכון זה, יתרונות כמו גמישות בסכומי ההפקדה ובתדירותם, יכולת משיכה בכל עת, הטבות מעל גיל 60 ומעבר בין המסלולים השונים, גורמים לחיסכון באמצעות קופות גמל להיות אטרקטיביים במיוחד. בין המסלולים הפופולריים ביותר תמצאו את המסלול הכללי, המסלול הפסיבי, המסלול לטווח קצר ומסלולי ההלכה והשריעה. זכרו שתוכלו לשנות מסלול בכל עת בהתאם להעדפותיכם ולאפיקי ההשקעות שלכם. בכל דרך שתבחרו, תנו עדיפות לחיסכון בקופת גמל שישרת אתכם בתקופות מאתגרות יותר.