חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בין עורך דין לנוטריון: הכול על ההבדל ביניהם

לכאורה נוטריון ועורך דין הם שני בעלי תפקידים דומים. שניהם למדו עריכת דין, שניהם עבדו כעורכי דין ושניהם מגיעים מתחום המשפט ויודעים להעניק ייעוץ משפטי. עם זאת, בין השניים קיים פער, וזאת כי נוטריון יודע להעניק מבחר שירותים ייחודיים שהוא, ורק הוא, מורשה להעניק. מכאן שאם מתלבטים למי לפנות, אם התבקשתם להיעזר בנוטריון ואם פשוט מבקשים להבין מה מייחד כל אחד (ולו כדי להיערך לקראת צורך עתידי), מוזמנים לעצור להבין מהם ההבדלים, והם בהחלט רבים ומשמעותיים.

מיהו נוטריון?

בעוד שכולנו יודעים מיהו עורך דין, הרוב הגדול לא מודע לייחודיות ולחשיבות תפקידו של נוטריון. אם כן מהו תפקידו של נוטריון, ואף לפני כן מהי ההכשרה שלו? ובכן נוטריון הוא עורך דין בעל ותק של 10 שנים בתחום. מדובר בעורך דין שרשום בלשכת עורכי הדין ושמחזיק בתיק נקי מהרשעות. כמו כן, נוטריון הוא עורך דין שעבר בהצלחה השתלמות ייעודית בתחום. פה ראוי לדעת שנוטריון בין היתר כפוף לחוקי אתיקה נוקשים ופעילותו נבחנת ע"י בית הדין המשמעתי. באשר לתפקידיו, נוטריון רשאי לאמת חתימה והסכמי ממון, לאשר ייפוי כוח והעתק של מסמכים, ולתרגם מגוון מסמכים. מכאן מי שזקוק לשירות משפטי שכזה יכול להיות רגוע שיינתן לו שירות אמין, דיסקרטי ומקצועי.

 

 

דוגמאות לתפקידו של נוטריון

כפי שניתן לראות, נוטריון הרבה פעמים הוא הכתובת היחידה שמורשת לבצע פעולה משמעותית בעלת תוקף משפטי. מכאן שאם נבקש לסכם את תפקידו של הנוטריון, נציין שבסמכותו לאשר, להעיד, לאמת ולערוך שורה של מסמכים בעלי תוקף משפטי. ובכן אם רוצים להוכיח שחתימה של אדם מסוים מקורית, נוטריון רשאי לבדוק ולאשר זאת. אם מבקשים לוודא שהאדם שחתום על מסמך מסוים אכן מיופה כוח כדין, בסמכותו של נוטריון לאשר זאת. אם מבקשים להגיש מסמך בעברית בשפה זרה, בסמכותו של נוטריון לאשר שהתרגום אכן נאמן למקור. אם מבקשים לאמת הסכם ממון, נוטריון רשאי לבצע זאת וכן הלאה.

הבדלים נוספים

עתה לאחר שהבנו שנוטריון מורשה לבצע שורה של פעולות שאף אחד מלבדו אינו מורשה (גם לא עורך דין), נעצור להציג מגוון הבדלים נוספים. ובכן ראשית נציין שעורך דין מחויב לייצג את האינטרסים של הלקוח, ואילו נוטריון מחויב לייצג את האינטרסים של המדינה. מכאן שלא פעם עורך דין שהופך לנוטריון נדרש לשנות גישה ולדבוק בה. מעבר לכך, עורך דין אומנם כפוף לחוקים מסוימים מבחינת תמחור (למשל לעיתים אינו מורשה לגבות תשלום אם אינו מנצח בתיק), אך נוטריון פועל לצד מחירון מאוד נוקשה וידוע מראש. מכאן שכל שירות שנוטריון מעניק צמוד למחיר קבוע ממנו אין לסטות (אפילו הנחה נוטריון אינו מורשה להעניק). כמו כן, נוטריון כפוף לחוקי אתיקה הרבה יותר נוקשים והוא מצויד בחתימה ייחודית, כזו שמסייעת לזהות מסמכים שחתומים על ידו.

מתי בוחרים בשירותי נוטריון?

כפי שניתן לראות, נוטריון כפוף לחוקי אתיקה הרבה יותר נוקשים והוא יודע להעניק שורה של שירותים ייחודיים. פה נציין שלעיתים ניתן להסדיר מגוון פעולות גם ללא מעורבות של נוטריון, אך עדיין רבים בוחרים שכן להיעזר בו, וזאת כי ברגע שחתימה של נוטריון מופיעה על גבי מסמך, ניתן להיות בטוחים שמוסר כל ספק, והמסמך מחזיק בתוקף משפטי. מצד שני, אם לא בטוחים האם לפנות לעורך דין או אל נוטריון, תמיד מוטב לוודא מול הרשות שמולה מתנהלים מה נדרש. מה בכול זאת זהה ביו שני השירותים? בשני המקרים לעיתים ניתן לסגור את השירות הרצוי באופן מקוון, כך שחוסכים זמן רב.

נגישות