הסכמה מדעת: הזכות החשובה שכל מטופל חייב להכיר – ולדרוש!

אדם מגיע לרופא, מצביע על מה שמציק, מקבל חוות דעת מקצועית ועליה הוא מסתמך. לרוב התנהלות שכזו יעילה: הטיפול ניתן והמטופל חוזר לשגרה. עם זאת, לעיתים כאשר ההמלצה הרפואית כרוכה בהליך מסובך או מסוכן, או כאשר ההליך מוביל לנזק משמעותי, אז יש מקום לעצור ולבחון האם אכן ניתנה הסכמה מלאה – הסכמה מדעת. במה מדובר, מהן המשמעויות ומתי הן בעיקר רלוונטיות? מוזמנים לגלות מספר נתונים חשובים בנושא.

חוק זכויות החולה סעיף 13

בחוק זכויות החולה קיים סעיף 13. סעיף זה דן בחובה שהגוף המטפל ייתן הסכמה חופשית ומודעת לכל סוג של טיפול רפואי, עובדה שמובילה מגוון רופאים להחתים את המטופלים על מגוון פרוצדורת, וזאת כאמור לאחר שהועבר מידע מקיף בנושא (כולל כמובן סיכויים וסיכונים). המטרה שעומדת מאחורי החוק היא להעניק למטופל את התנאים הטובים ביותר כדי לקבל החלטה רפואית חשובה, מתוך הבנה בסיסית שגם אם הם הגוף המטפל יותר בקיא ומנוסה בסוגיה, עדיין מנגד עומד אדם שעתיד לחיות לצד סך ההשלכות. מכאן שאותה הסכמה מדעת היא זכות בסיסית של מטופל, וכאשר אותה התנהלות רפואית סוטה מכך, יש מקום להגיש תביעה, במיוחד אם התעורר בעקבות הטיפול נזק, אם כי אין מדובר בתנאי הכרחי.

הנטייה של בתי המשפט

חשוב לדעת שנכון להיום כאשר מתברר שהגוף הרפואי אינו פעל כמצופה, אינו טרח לקבל הסכמה מלאה, בתי המשפט נוהגים לפסוק פיצויים גבוהים. פה ראוי לציין שאם בין היתר מדובר ברשלנות רפואית, כלומר אם אי הסכמה מדעת הובילה לנזק רפואי, מדובר בפרמטר מהותי שמשחק לטובת התובע – עשויים להגיע סכומים משמעותיים.

הסכמה מדעת: הזכות החשובה שכל מטופל חייב להכיר - ולדרוש!

אתם שומרי הסף של עצמכם!

מעבר לאפשרות להשיג פיצויים גבוהים, יש להבין שלהגשת תביעה בגין אי הסכמה מדעת יש תפקיד חשוב בממד נוסף – תביעה בגין כך מייצרת הרתעה חשובה. כל מטופל צריך להבין בפני מה הוא עומד, מהם הסיכונים, אלו חלופות קיימות, אלו תופעות לוואי עשויות להופיע וכדומה. אומנם הרופאים יותר מבינים בעניינים רפואיים, אך המטופלים הם אלו שבסוף היום חיים עם התוצאות. במקביל, יש להבין שלרופא לא תמיד נוח לחשוב מחוץ לקופסה, להשקיע בבירור נוסף וכדומה, כך שכל מטופל צריך להבין שהוא שומר הסף של עצמו. מכאן כאשר עומדים מול הליך רפואי משמעותי, תמיד יש לדרוש לראות את התמונה השלמה.

הגיע הזמן לערוך בדיקה!

אם מתעורר חשד שהטיפול הרפואי אינו כלל הסכמה מדעת, ואם מבקשים להשיג פיצוי, טוב לדעת שייתכן שהצדק בצד שלכם, כך שאם רק תגישו תביעה, תצאו מנצחים ועם סכום פיצוי משמעותי. כל שצריך לעשות זה רק לפנות לעורך דין שמתמחה בתחום, להציג לו את עיקרי הדברים וביחד עמו לבחון האם יש טעם להגיש תביעה. פשוט וכדאי!

הסכמה מדעת – 5 פרמטרים עיקריים

לסיכום נציין שמטופל זקוק לתמונה כמה שיותר מקיפה כדי לקבל החלטה רפואית. עליו לקבל תמונת מצב ממצה לגבי 5 הפרמטרים הבאים: אבחון מצב רפואי, תיאור התהליך (כולל מטרה ואחוזי הצלחה), סיכונים אפשריים (כגון תופעות לוואי ומיחושים), המשמעות של הימנעות מקבלת טיפול (כולל סיכונים וסיכויים של טיפולים חלופיים), ואם מדובר בהליך חדשני/ניסיוני, גם זאת יש לציין. עוד נחדד שההסכמה יכולה להינתן בע"פ, אם כי יש מקרים בהם ניתן לדלג על שלב זה, במיוחד אם מצבו של המטופל אינו מאפשר מתן הסכמה, אם מדובר במצב חירום, או אם צפוי שהטיפול יוביל לשיפור משמעותי. בכל מקרה אם יש ספק, יש טעם לערוך בירור משפטי.

נגישות